Afvoer pomp sturing

Mijn nieuwe werkplaats is in mijn kelder. Voor de wasplaats is dit een groot nadeel, aangezien dit onder het riool niveau zit. Om toch het water af te kunnen voeren moet het opgepompt worden. Ik had nog een paar pompen van oude wasmachines liggen en ben hier mee aan het experimenteren gegaan.

Om het voor de pomp makkelijker te maken heb ik het hoogteverschil kleiner gemaakt. Hierdoor is het water makkelijker omhoog te krijgen (en wordt mijn rug gespaard door niet krom te moeten staan). Hiervoor heb ik een frame onder het meubel gebouwd om alles 20 cm te verhogen.
Frame

Normaal zit er een sifon op de afvoer vlak onder de wasbak. Dit stuk heb ik er uit gehaald zodat de buis direct naar de pomp kan.

Aan de kant van de pomp gaat de buis een stukje naar beneden om de terugslagklep beter te laten werken (foto verder naar onder op deze pagina). Hierdoor kan de sensor ook hoger gemonteerd worden dan het laagste punt. Dit is nodig aangezien de pomp het water niet volledig uit de buizen krijgt. Het water in de buis geeft anders false triggers.

Dit betekent wel dat de pomp langer moet werken dan wanneer de sensor niks meer detecteert. Hiervoor heb ik een kastje gemaakt met een timer. Dit heb ik gemaakt op basis van een Siemens LOGO De tijd is instelbaar met een draaischakelaar, deze is verbonden met verschillende ingangen van de LOGO.

De pomp:

De timer:

Het programma in de LOGO!:

Om het water in de buis te detecteren heb ik een E2K-L26MC1 capacitieve sensor van Omron gebruikt. Deze sensor kan rond de buis geklemd worden zodat deze niet in contact komt met het water.
De sensor kan het goedkoopst gevonden worden op AliExpress.com: – Omron Level Sensor E2K-L26MC1

Deze sensor heeft een NPN uitgang, terwijl de LOGO gemaakt is voor PNP sensoren. Dit heb ik opgelost met een 10K pull-up weerstand tussen de sensor out en de +24V. Hierna moet de ingang in de LOGO geïnverteerd worden om correct te werken (B17 in het programma hierboven).

Foto van de timer en sensor geïnstalleerd:

2 reacties

1 ping

    • A.Kolkman op 19 mei 2020 om 21:20
    • Reageer

    Beste Stijn,
    Ik mis een input/ output lijst, hierdoor zou het logo programma beter te lezen zijn.
    Gr. A.Kolkman

    1. I1: Sensor input
      I2-I6: standenschakelaar
      Q1: Pompsturing
      Q2: nutteloos

  1. […] De sturing van de pomp heb ik vlak bij de sensor gemonteerd in de kast. Verder heb ik nu de pomp ook gemonteerd en aangesloten. Ik heb hier nog een complete blogpost over gemaakt, deze kan je hier vinden: https://www.elektronicastynus.be/2018/10/07/afvoer-pomp-sturing/. […]

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.