12V AC Voeding

Bij een lot elektronica dat ik gekocht had zat een kleine variac. Spijtig genoeg kon ik hier echter geen datasheet van vinden. Na wat experimenteren kwam ik erachter dat deze bedoeld was om op 12V te werken. Met gewoon bijhouden heb ik er niet veel aan, dus heb ik beslist om er een regelbare 12V AC voeding mee te maken.

Om de max ingangsspanning te bepalen, heb ik de ingangsstroom (bij nullast) gemeten bij diverse ingangsspanningen. Deze heb ik vervolgens in een grafiek gezet:

Uit deze grafiek kan afgeleid worden dat zolang de ingang onder de 12V blijft saturatie geen probleem is. Daarom heb ik gekozen om een 12V transformator te gebruiken. In dit geval een transformator die origineel bedoeld was voor halogeenlampen.

Voor de spanning en de stroom uit te lezen heb ik een uitlezing gemaakt welke gebaseerd is op die van de Scheidingstransformator V2 & Scheidingstransformator V3. De versie voor dit project is echter aangepast om een lagere spanning te meten met hogere precisie en een hoger vermogen weerstand voor meer stroom. Voor deze uitlezing van spanning te voorzien is er ook een kleine dc voeding toegevoegd.

Afgewerkt kastje:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.