Draad Twist Machine

Ik had nogal veel getwiste draad nodig en kon deze nergens vinden in de juiste dikte / kleuren. Ik kan deze speciaal laten maken, maar dit is nogal duur. Een andere optie is met een boormachine stukken twisten, maar dit lukt maar goed tot 10 meter per keer.  Om deze reden ben ik dan aan een machine begonnen om draad te twisten.

Ik had een motor met riem overbrenging uit een wasmachine. Deze was meteen mooi gelagerd en was daardoor een goed uitgangspunt om alles op te bouwen.  Waar normaal de kuip vast zit heb ik een ronde plank geschroefd.

Hierop heb ik 2 houders voor klossen draad gemaakt. Die bestaan uit een stuk M12 draadstang met 2 tapse “moeren”. Eerst had ik dit op lagers gemonteerd zodat alles makkelijk zou kunnen bewegen, maar al snel bleek dat als de draad te makkelijk kan afrollen het twisten niet goed gaat. Daarom heb ik een paar blokken ge3Dprint met een 12mm gat om de draadstangen te monteren. Boven de rollen heb ik ook een kleine trechter gemaakt zodat de draad altijd op dezelfde plaats naar boven gaat.

De volgende stap is het oprollen van de draad. Daarvoor heb ik een spoelhouder gemaakt die door een motor met vertraging wordt aangedreven.

Om de draad te geleiden heb ik een arm gemaakt met een aantal pulleys op.

Om de 2 motoren aan te sturen heb ik 2 motor controllers in een kastje gebouwd. Voor de kleine motor is hier ook nog een 12V voeding aan toegevoegd.

DC:

AC:

Over hoe je een wasmachine motor kan aansturen met zo een controller heb ik hier wat uitleg geschreven: https://www.schematheek.net/artikel/artikel-wasmachinemotor-snelheid-regelen/

De machine in actie:

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.