Ik heb ondertussen al meer dan genoeg labvoedingen gemaakt. Maar bij het opruimen van mijn opslagkast kwam ik printen tegen die ik ooit op Circuits Online gekocht heb bij een inkoopactie. Deze zijn voor een dubbele tracking voeding met max 0-34V 2,5A. Het zou zonde zijn om deze printen te hebben en toch niet op te bouwen.
(Bovenstaande fotos van op CircuitsOnline omdat ik zelf foto’s ben vergeten te maken)
Net zoals de vorige keer dat ik een bouwkit van een voeding van op CircuitsOnline bouwde wilde ik de specs weer “oprekken”. (Vorige keer Labvoeding 0-70V 0-3A Upgrade) Deze keer wil ik er 2x 0-48V 0-3A van maken. Dit zou wel betekenen dat de torren enorm veel vermogen moeten dissiperen. Dit heb ik opgelost door de trafo die ervoor komt om te wisselen door een geschakelde voeding. Deze geschakelde voeding is een 48V voeding, die ik heb omgebouwd om regelbaar te zijn van 20 to 60V. Dit kan ik aansturen met een 0-1.5mA stroompje. Op deze manier heb ik max 20V over de eindtorren staan, als de uitgang boven de 10V gaat probeer ik ongeveer 10V over de torren te laten staan. De schakeling die ik hiervoor gemaakt heb gebruikt 1 van de opamps van de hoofdprint en een andere opamp op een apart printje dat ik op een ongebruikte connector gemonteerd heb.
Buiten deze wijziging, moeten de printen ook aangepast worden om de hogere spanning aan te kunnen door een aantal componenten te vervangen door andere types. Een aantal weerstanden moeten aangepast worden om de juiste range in te kunnen stellen. En dan zijn er nog wat andere modificaties nodig om het weer stabiel te krijgen. Ik heb deze niet allemaal goed geregistreerd, dus ik ga deze hier niet oplijsten.
Nu de printen en voedingen werken was het tijd om aan de behuizing te beginnen. Ik kon niet direct iets vinden dat genoeg plaats bood voor alles en volledig naar mijn zin was. Daarom heb ik besloten zelf een behuizing uit te tekenen en te 3D printen. Op deze manier past alles exact en kon ik nog extra features toevoegen zoals bijvoorbeeld een scharnierend front om beter bij de printen te kunnen.
Op de bodem van de kast zitten 3 voedingen (2 gemodificeerde 48V voedingen, 1 12V voeding voor de ventilatoren te voeden) en 4 transformatoren voor het drive circuit van de labvoedingen.
Hierboven komen de koelblokken, deze komen uit oude PC’s. De transistoren worden er op geklemd met een metalen plaatje. De fans op de koelblokken kunnen met PWM aangestuurd worden. Daarom heb ik ook nog een simpel microcontroller bordje toegevoegd. Hierop lees ik 2 temperatuur sensoren in en stuur ik de 2 fans aan.
Van voor in de behuizing zitten de 2 labvoeding printen, en op het scharnierend frontpanel de display printen.
Het eind resultaat:
En tussen de andere apparatuur op de plank: