Soldeer / SMD Inspectie Camera

Om soldeerverbindingen en SMD onderdelen te inspecteren wilde ik al een tijdje een inspectie camera. Het lijstje met eisen dat ik wil dat deze aan moet voldoen:

  • +-30x zoom.
  • Automatische focus  met een optie voor manuele focus.
  • De mogelijkheid om foto’s te maken
  • Polarisatie filter.
  • Camera op een arm gemonteerd zodat ik deze over de print kan trekken en terug weg kan duwen als hij niet nodig is.
  • Niet zo een goedkoop ding met een veel te klein scherm er vast op.
  • Connectie met de PC, liefst ook display op het computerscherm.

Ik had een paar opties gevonden, maar deze waren of te duur of de kwaliteit was te laag. Na een tijdje liep ik op een radiomarkt toevallig tegen een mooie camera module.  Deze was niet te duur, maar had als nadeel dat dit een open module was, waardoor er langs alle kanten vuil etc in kon vallen. Daarom was het eerste deel van dit project een behuizing maken, deze heb ik geïnspireerd op een professionele versie.

De behuizing heb ik ge3dprint uit PLA. Voor de rails heb ik een paar geleiders uit oude printers gebruikt met daarrond lagerblokken.

Als de camera niet gebruikt wordt kan ik deze helemaal naar achter drukken (linkse foto), daar “klikt”  de geleider vast tegen een magneet. De andere 2 foto’s zijn met de camera naar voor getrokken zodat deze gebruikt kan worden.

Binnen in de behuizing ziet het er zo uit:

Hier zit een PCB in die de bus signalen ontvangt en daarmee vervolgens ofwel de LED ring aanstuurt of de berichten die voor de camera zijn door stuurt naar de camera. Voor de connectie van de camera met de pc heb ik een 4-kanaals composiet naar USB converter gebruikt. (4-kanaals omdat ik deze had liggen en geen nieuwe wou kopen).
De kabel die uit de camera behuizing komt gaat naar een controller:

Met deze controller kan ik de zoom, focus, helderheid van de LEDs en de iris instellen.

In het achterpaneel van de controller zit een USB plug, deze is verbonden met de composiet USB converter bij de camera. De kabel die rechtstreeks naar binnengaat is van een 12V voeding. In het midden zit nog een programmeer plug voor als ik ooit nog de firmware moet updaten.
Voor de kabel tussen de controller en camera heb ik een USB 3 kabel waar de eindes vanaf geknipt zijn gebruikt. In deze kabel zit een klassieke USB kabel en dan nog 4 extra draden die hier voor power en data gebruikt zijn.


Onder de camera heb ik een LED ring gemaakt om onder de camera te belichten. Hieronder komt dan weer de polarisatie filter.

Met deze filter kan de polarisatie hoek van het licht tegenover de polarisatie van de camera gedraaid worden. Hierdoor worden weerkaatsingen weggehaald en wordt het mogelijk om slecht leesbare tekst op IC’s toch mooi zichtbaar te maken. De hoek die best werkt is niet altijd hetzelfde, daarom is de ring draaibaar. Op onderstaande foto’s kan het effect bekeken worden. De ene is een random hoek waarbij de IC niet echt leesbaar is, daarna door het verdraaien duidelijk leesbaar.


Meer details van de PCB’s:

De LED ring / camera controller print:

Controller Board / 28pin PIC breakout board:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.