WMRP & WMRT Compatibel Soldeer Station

Een tijdje geleden heb ik goedkoop een lot Weller soldeerbouten gekocht bij een veiling. Voor de desoldeerbout dat hierbij zat heb ik al een soldeerstation gebouwd. In dit lot zat ook een WMRT soldeer pincet. Daarnaast had ik een tijd terug op een radiomarkt ook een WMRP soldeerbout kabel gekocht. Enigste probleem was nu nog dat ik hier geen station voor had en dat deze wat te duur zijn om voor de hobby te kopen.

Na wat zoekwerk kwam ik echter een andere optie tegen. Namelijk een mooi ontwerp van iemand die een DIY station gemaakt heeft. http://kair.us/projects/weller/index.html Hiervan heb ik dan ook direct de printen besteld.

Toen ik deze heb aangekregen kwam ik tot de  conclusie dat ik geen zin had om nog 2 kastjes bij op mijn tafel te plaatsen voor de stations. Ik wou eerder iets kleins dat ergens weggestopt kan worden. Idealiter onder de bouthouders. Daarom heb ik de print een re-design gegeven en een behuizing geprint die onder de bouthouders past. Een paar weken later kwamen de printplaten binnen:

Het display en de rotary encoder staan nu op een aparte print die haaks gemonteerd wordt op de hoofdprint. Op het board paneel staat ook nog een extra printje voor in de WMRT houder omdat ik het vermoeden had dat dit kapot was in de kabel die ik heb. Na het testen bleek deze wel goed te zijn.

3D ontwerp:

Voor zowel de WMRT en de WMRP versie was dit stuk exact hetzelfde.

Het volgende stuk is de houder voor de soldeerbouten. Hiervoor kon ik ofwel iets uit metaal maken ofwel ook 3D printen. Ik heb voor de 2e optie gekozen. Voor de bodem voldoet normaal PLA filament omdat het niet warm wordt. Voor de houder gaat dat helaas niet op. Na wat experimenteren kwam ik erachter dat de stukken die ik uit een resin 3D printer haal best goed tegen warmte kunnen. Op de warmte van de soldeerbout reageren ze niet echt tenzij ik er echt de punt in duw. Daarom heb ik ervoor gekozen de houders daarmee te printen. De punt raakt het materiaal niet, dus dit voldoet voor mij.

Voor de WMRT is de hele houder in 1 keer geprint, bij de WMRP zijn het 2 delen met een stuk 6mm² koper draad ertussen.

Op de onderkant van de bodem heb ik wat rondellen (ringen voor de Nederlanders) geplakt. De positie daarvan komt overeen met de magneten die in het station gedeelte geplakt heb. Hierdoor blijft de houder goed op het station staan, maar kan het indien nodig toch eenvoudig daar vanaf gehaald worden.

Volgend item was een manier vinden om alles makkelijk aan de werkplek 12V voeding te koppelen zodat alles ook nog schakelbaar was. Hiervoor heb ik een kastje geprint met wat schakelaars en leds in. De stations worden aangesloten met banaan bussen.

Ok, nu werkt het WMRT station, maar voor het WMRP station kwam ik er acher dat ik een WXMP gekocht had. Dit 2 letters verschil maakt dat er intern een hoop elektronica zit, die compleet anders werkt. Deze print heb ik eruit gehaald en vervangen door een stuk experimenteerprint met een reed schakelaar uit een deurcontact, en een KTY 82 temperatuur sensor voor temperatuur compensatie.

Ok, so now the WMRT works, but the WMRP I found out was not a WMRP but a WXMP. This means that the reed switch is replaced by a hall sensor and a lot of electronics are added. I removed this board and replaced it by a piece of experiment board with a reed switch from a door contact and the KTY 82 temperature compensation.

Nu ziet er mijn bureau zo uit:

Zoals je kan zien is het front nog steeds open. Dit was dus het volgende klusje. Hier heb ik wat zwart spiegel transparant plexi gebruikt. De knop is weer een 3D print.

Uitgeschakeld:

Ingeschakeld:

Bestanden / Links:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.