Stofafzuiging – Deel 3: Centrale sturing

In dit deel van het stofafzuigingsproject wordt de centrale unit beschreven. Deze sturing ontvangt signalen van alle stroomsensor kastjes, en gebruikt deze informatie om de kleppen en de stofzuiger aan te sturen.

Enige tijd geleden heb ik een print ontwikkeld met een PIC microcontroller welke voorzien is van robuuste in en uitgangen (Vergelijkbaar met de beveiligingen op een PLC).
PIC microcontroller board

Om de kleppen aan te sturen is veel stroom nodig, meer stroom dan deze print aan kan, ook zijn er meer uitgangen nodig.  Daarom heb ik een 16-kanaals relais printje gekocht.
Relais board

Dit relais board heeft echter ook 16 signalen nodig om de relais aan te sturen. De controller print heeft maar 8 uitgangen waarvan er 1 al in gebruik is door de stofzuiger. Daarom heb ik een print ontworpen met 2x 74HCT595 IC’s. Deze print bevat ook ULN2803 uitgang drivers, deze zijn in dit project niet nodig, maar kunnen in toekomstige projecten nog van pas komen.

pcb-74HCT595

Op het relais board zitten optocouplers in het pad naar het relais. Spijtig genoeg inverteren deze ook het signaal. Daarom heb ik deze er tussenuit gehaald en vervangen door 0 Ohm weerstanden.
74HC595 driver

De ingangen van de controller zijn gemaakt voor PNP sensoren, de stroomsensoren zijn echter met een NPN uitgang gemaakt. Dit heb ik opgelost door op elke ingang een pull up weerstand te zetten. Dit heeft als nadeel dat de signalen geïnverteerd op de microcontroller binnenkomen, maar dit is makkelijk in de firmware op te lossen.

Pullup weerstanden

Alle printen zijn gemonteerd op een achterplaat en er zijn contact strips om alle kleppen etc aan te sluiten:
Centrale sturing foto

Naast de stof afzuiging heb ik in deze kast ook de stroom verdeling voor de LED verlichting gebouwd. Om de werkplaats van muziek te voorzien heb ik er verder ook een audio versterker ingebouwd.
Audio Versterker

Centrale sturing compleet

Links naar vorige delen van dit project:
Stofafzuiging – Deel 1: De kleppen
Stofafzuiging – Deel 2: Stroomsensor

Het volgende deel van dit project wordt het solid state relais.

1 ping

  1. […] Stofafzuiging – Deel 3: Centrale sturing […]

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.