Stofafzuiging – Deel 2: Stroomsensor

In dit deel van de stofafzuiging serie, laat ik zien hoe ik de stroom sensor gemaakt heb. Deze meet de stroom dat naar de machine gaat en geeft een signaal naar de centrale unit als deze stroom groter wordt dan een ingestelde waarde. Om de stofzuiger nog even na te laten draaien terwijl de machine uitbolt is er een timer toegevoegd. Verder heb ik 2 knoppen toegevoegd om manueel de afzuiging aan/uit te zetten. Dit kan handig zijn om de werkbank te stofzuigen. Deze knoppen komen niet op elke unit te zitten.

Deze unit bestaat uit 2 delen:

Deel 1: De stroomsensor:

Een stroomtransformator (ASM-010) is geplaatst rond de fase draad.

 

De uitgang van deze transformator wordt door een 50 Ohm weerstand omgezet naar een spanning. Deze spanning wordt dan vergeleken met de spanning van een potmeter. Hierachter is een 555 timer geplaatst om de stofzuiger te laten na draaien zolang de machine nog na draait.

Deel 2: aan / uit knoppen:

Dit deel werkt met een set reset flipflop. Hieraan zitten 2 knoppen verbonden om de stofzuiger manueel te activeren.

Totaal:

De uitgang van de 2 delen wordt samengevoegd met 2 diodes naar een transistor. Deze transistor trekt een interface draad naar de centrale controller laag wanneer de stofzuiger moet starten en de klep moet openen.

 

De PCB die ik voor dit project ontworpen heb:

Om de 2 potmeters op hun plaats te houden heb ik een klein beugeltje 3d geprint.

In de behuizing ingebouwd:

In het volgende deel van dit project wordt de centrale unit bekeken.

 

Links naar vorige delen van dit project:
Stofafzuiging – Deel 1: De kleppen

2 pings

  1. […] Links naar vorige delen van dit project: Stofafzuiging – Deel 1: De kleppen Stofafzuiging – Deel 2: Stroomsensor […]

  2. […] naar vorige delen van dit project: Stofafzuiging – Deel 1: De kleppen Stofafzuiging – Deel 2: Stroomsensor Stofafzuiging – Deel 3: Centrale […]

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.