Stofafzuiging – Deel 1: De kleppen

In mijn werkplaats heb ik een aantal machines die stof / zaagsel produceren. Om niet heel de werkplek onder het stof te hebben liggen, gebruik ik een stofzuiger met cycloon om het stof weg te zuigen. Het nadeel hiervan is dat ik telkens ik een andere machine gebruik de afzuiging ook moet omsteken. Om dit op te lossen heb ik een centrale afzuiging gemaakt met een vaste slang die naar de verschillende machines gaat. Bij elke machine komt een klep die geopend of gesloten kan worden om alleen afzuiging bij die machine te krijgen.

Ik heb wat opzoekwerk gedaan naar kleppen die hiervoor gebruikt kunnen worden. Veel mensen gebruiken kleppen met een plaat die in/uit glijd. Bijvoorbeeld:

(Bron: Reddevil on Schematheek.net)

Ik vond het bij deze kleppen niet zo handig dat deze nogal veel ruimte in nemen. Daarom heb ik gekozen voor een ontwerp dat op een kogelkraan lijkt. Maar dan toch weer net ietsjes anders zodat ik het kon 3D printen. Ik kwam een paar actuatoren voor centrale vergrendeling in een auto tegen. De klep heb ik ontworpen zodat deze met deze actuatoren bediend kan worden.

Een testje:

De klep in dit filmpje was gemaakt voor 40mm buis. De afmetingen van de bewegende delen waren nog niet goed, hierdoor kwam deze regelmatig vast te zitten. Later heb ik beslist om op 50mm over te schakelen. De klep en het klephuis heb ik groter geprint. De rest van de onderdelen zijn hergebruikt van de 40mm versie. Dit geeft als nadeel dat de klep maar ±70% opengaat. Maar dit vormt voor stof / zaagsel geen probleem.

Opbouw van de klep:

Het volgende deel van dit project wordt de stroomsensor bekeken.

3 pings

  1. […] Stofafzuiging – Deel 1: De kleppen […]

  2. […] naar vorige delen van dit project: Stofafzuiging – Deel 1: De kleppen Stofafzuiging – Deel 2: […]

  3. […] naar vorige delen van dit project: Stofafzuiging – Deel 1: De kleppen Stofafzuiging – Deel 2: Stroomsensor Stofafzuiging – Deel 3: Centrale […]

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.