Scheidingstransformator V2

Bij mijn vorige scheidingstransformator had ik een gloeilamp in serie met de voedingskabel gezet om de stroom te begrenzen. Nu was er een lamp kapot gevallen tijdens het verwisselen en dacht ik er opeens aan dat die dingen binnenkort niet meer verkocht mogen worden. Daarbij kwam dat ik 140VA net iets te licht vind. Hoogtijd om een nieuwe te bouwen dus, deze keer met ingebouwde lampen zodat die niet meer kapot kunnen vallen.

Meetprint

Ik heb er deze keer voor gekozen om ook meteen een spanning en stroom meting in te bouwen. De spanningsmeting wordt gedaan door de spanning met een spanningsdeler lager te maken. Die spanning wordt dan gelijkgericht met een opamp gelijkrichter, afgevlakt met een RC filter en gaat dan in de AD converter van de pic. Bij de stroom meting wordt er spanning over een 0.1 Ohm serie weerstand gemeten. Die spanning wordt dan verstrekt, gelijkgericht, afgevlakt en ook ingelezen door de pic.

Scheidingstransformator V2 Schema Scheidingstransformator V2 print

Een foto van de meetprint:

Meetprint

 

Display

De pic stuurt op zijn beurt 6 7-segment displays aan. Om maar weinig draden naar het front paneel te moeten trekken heb ik een printje ontworpen dat met 3 draden (+2 voedingsdraden) 3 displays kan aansturen. De printjes werken op basis van 74HC595 ic’s. De ene ic stuurt de segmenten aan en de andere selecteert welk display gebruikt wordt.

Scheidingstransformator V2 Schema Scheidingstransformator V2 print

Een foto van de displayprint:

Displayprint

Displayprint

Om aan te geven of de lampen branden heb ik glasvezel gebruikt. In het frontpaneel zijn 3 gaatjes geboord waar de vezel in uitkomt, deze puntjes gaan licht geven als de lamp aangaat.

 

Voeding

Om deze 2 printen te voeden heb ik een aparte voedingsprint gemaakt. Deze levert +12V +5V en -12V. Ik heb hiervoor een transformator genomen die ik nog had liggen. Deze was echter 2*24V, om te voorkomen dat er teveel vermogen verstookt moet worden voor de displays heb ik voor de 5V gekozen voor een geschakelde spanningregelaar.

Scheidingstransformator V2 Schema Scheidingstransformator V2 print

Voeding

Algemeen schema

Zoals hierboven staat kan de stroom begrensd worden door gloeilampen in serie te zetten. Via 3 schakelaars kunnen de lampen in of uitgeschakeld worden. Met een 4 de schakelaar kunnen ze ook gewoon overbrugd worden. Om een te hoge stroom te voorkomen als de lampen overbrugd zijn en om de uitgang te schakelen heb ik een 2A automaat in serie te zetten.

Als 2 transformatoren “rug tegen rug” geschakeld worden dan verlies je spanning op de uitgang. Daarom heb ik nog een extra 60VA transformator erin gezet zodat de uitgangsspanning op + 15V of -15V gezet kan worden.

De te testen apparaten kunnen aangesloten worden via de 2 veiligheidsbussen of een stopcontact.

Kast schema

Foto:

Overzicht foto

Het frontpaneel:

Frontje

Als ik de PIC16F676 heb aangekregen kan ik beginnen met programmeren. (De 16F676 die ik had liggen blijkt niet meer te werken.)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.