Draadknipper

Ik moet regelmatig veel draad van dezelfde lengte knippen. Dit deed ik vroeger met een draad in een andere kleur als referentie om af te meten en dan manueel te knippen. Dit werd nogal snel vervelend / saai. Tijd om te automatiseren dus. Hiervoor zijn machines te koop, echter bleken deze allemaal buiten budget te zitten. Daarom heb ik zelf wat gemaakt.

De eerste versie die ik gebouwd had werkte spijtig genoeg niet goed. De opbouw was gemaakt op een behuizing van een oude pc voeding en de rest was opgebouwd met dun hout.Tijdens een testje had ik volgende video gemaakt:

Na deze poging heb ik een 3D printer gekocht (niet specifiek voor dit project), en hiermee heb ik een 2e versie gemaakt.

Om de lengte van de draad af te meten en de draad tegelijk door te voeren heb ik een stappenmotor gebruikt. Deze drijft een rubberen wiel aan welke de draad verplaatst, om de draad op het wiel te houden is er nog een 2e wiel met drukveren boven gezet. Het wiel op de stappenmotor komt uit een oude HP printer en de andere uit een videorecorder.

Na het wiel wordt de draad door een buisje naar de knipper gevoerd. Op deze manier komt de draad telkens op de juiste plaats bij de kniptang terecht.

De kniptang is een goedkoop klein elektronica kniptangetje. Dit wordt bediend door een DC motor met vertraging. Op de as is een ovale schijf gemonteerd.

Met de oude versie lag de rol draad gewoon op de grond  Hierdoor ging de draad soms in de knoop. Hierom heb ik een meedraaiende rolhouder gemaakt. Bij de radiomarkt in Elksel had ik toevallig een lager gekocht welke hier perfect voor werkte:

Om alles aan te sturen heb ik een microcontrollerbordje gemaakt, welke een H brug om dc motoren aan te sturen en een stepstick om stappenmotoren aan te sturen bevat. Om de parameters in te stellen heb ik het frontje van mijn pc klok project hergebruikt, aangezien dit project toch niet meer in gebruik was.

Toen ik de firmware aan het schrijven was kwam ik erachter dat de draadlengte etc instellen toch niet zo handig was met de 5 knoppen. Daarom heb ik een keypad toegevoegd.

De bipolaire stappenmotor die ik hierboven had gebruikt bleek niet sterk genoeg te zijn om de draad betrouwbaar door te voeren. Daarom heb ik deze vervangen door een unipolaire die ik nog had liggen. Deze kon echter niet door de stepstick aangestuurd worden. Daarom heb ik ook deze vervangen door een unipolaire stepper driver.

Ik heb ook nog geprobeerd een automatische draad oproller toe te voegen. Hierbij was het de bedoeling dat de draad door een midden opening van de oproller zou gaan, zodra de draad een 15cm uitsteekt was het de bedoeling dat deze oproller dan ging draaien. Echter heeft dit nooit goed gewerkt en was het niet zo heel nuttig. Daarom heb ik maar beslist om in dit deel geen moeite meer te steken.

Het eindresultaat:

Dit project heb ik in 2014-1015 gemaakt en heeft sinds die tijd al een aantal kilometers draad voor me geknipt.

 

Het schema kan ik helaas niet delen door de te grote hoeveelheid niet gedocumenteerde wijzigingen. De code kan hier gedownload worden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.