Scheidingstransformator V3 (Project Aragorn)

Op Circuits Online kwam ik een advertentie tegen van Stefan Haesen. Hij had een aantal transformatoren en motoren aangeboden met “noem een prijs en je hebt het” erbij. Ik heb daarop gereageerd en een paar dagen later zat de koffer van de auto vol :p. Bedankt Stefan!!

Tussen de transformatoren zat een grote 1000VA scheidingstransformator en een 1,5Kva variac. Ik heb beslist om daarmee een regelbare scheidingstransformator te bouwen. Als behuizing heb ik een oude pc kast genomen en daar een “chassis” in gemaakt en wielen onder gezet. Een stroombegrenzing bouw ik er deze keer niet in omdat er maar weinig plaats over is. De spanning en stroom worden gemeten en weergegeven op dezelfde manier als bij mijn vorige scheidingstransformator. Verder heb ik er nog een inschakelvertraging gebouwd om de piekstroom bij het inschakelen te beperken.

De naam Aragorn komt van het labeltje dat op de pc kast hangt. Hierop zag ik Aragorn staan dus heb ik die naam overgenomen. Het heeft dus niets met het personage uit lord of the rings te maken :p.

aragron

De pc kast met versterkte bodem en wielen onder:

Scheidingstransformator V3

De regelbare transformator (variac) gemonteerd:

Scheidingstransformator V3

Frontpaneel afgemaakt op de afdekplaatjes en knop na:

Scheidingstransformator V3

 

De inschakelvertraging:

inschakelvertraging schema

Scheidingstransformator V3

De voeding:

Voeding

 

Alles samen in een behuizing van een pc voeding, deze past netjes in het voorziene gat in de kast.

aansturing

 

Alles samen:

compleet

compleet

Wat betreft scheidingstransformator V2, deze ga ik ook verder afwerken en gebruiken aangezien de V3 geen stroombegrenzing (lampen) heeft. V1 is ondertussen al afgebroken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.