Reflow oven Update

In school kregen we voor het vak meet en regeltechniek practicum een project te maken waar een 30u tijd in komen te zitten. Ik heb daarom beslist deze oven verder af te maken voor dat vak.

 

Ik had ondertussen de kappen van de oven verder afgemaakt:

Oven voorkant

Achterkant met RS232, galvawisp en netspanning aansluitingen.

Oven achterkant

 

Onder de vakantie ben ik nu verder begonnen met programmeren. Maar al snel stootte ik op een paar problemen.

Het originele toetsenbordje was al snel kapot aan de rechtse kolom. Daarom heb ik dat vervangen door een zelfbouw toetsenbordje. Hiervoor heb ik 14 knoppen van Velleman gebruikt. (Link) De tekst is erop gezet met wrijfletters.

Toetsenbord schema tobo
tobo pcb

 

Hierna werkte het toetsenbordje perfect voor een tijdje. Maar na een tijdje werkte een paarkolommen niet meer altijd. Na wat zoeken bleek de flatcable die ik had gemaakt slecht contact te maken. Ik heb die nu vervangen door een flatcable met persconnectoren. Die werkt perfect (het is alleen een beetje zonde vind ik, aangezien er maar 1 van de 2 rijen van de connectors gebruikt wordt.)

Op mijn multimeter zit een temperatuur functie. Ik had de temperatuursensor daarvan bij in de oven gehangen en toen bleek dat het thermokoppel dat ik in de oven had hangen niet snel genoeg te reageren. (Dit had ik al zien aankomen). Na de handleiding van mijn multimeter doorgelezen te hebben kwam ik erachter dat daarop ook een K type thermokoppel zit. Nu heb ik het thermokoppel van mijn multimeter op de print aangesloten en reageert het al veel sneller.

Nu kan ik weer verder met het programmeren van een PID regeling in de pic. Dit blijkt niet zo eenvoudig te zijn als eerst gedacht.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.