3D Printer UV Curing Apparaat

Een tijdje geleden heb ik nog een 3D printer bijgekocht. Deze keer een die resin gebruikt om te printen. Na het printen hebben de onderdelen nog niet de volledige sterkte, hiervoor moeten ze nog eerst een tijdje aan UV licht worden blootgesteld. Dit kan door ze in zonlicht te leggen of in een UV curing apparaat. De zon schijnt niet altijd als ik met de printer bezig ben, dus wou ik een UV curing apparaat.
Deze zijn te vinden, maar ofwel veel te duur, ofwel veel te lage kwaliteit of gewoon te onpraktisch. Tijdens het zoeken naar een goeie oplossing dacht ik, ‘waarom bouw ik geen microgolf oven om?’, deze heeft een roterende schijf om het werkstuk op te zetten, heeft een timer en is mooi afgesloten.

Na wat rond te vragen heb ik een defecte microgolfoven gekregen. De zendbuis was defect, maar dit maakt voor mijn doel niet uit omdat de MOT en buis toch vervangen worden door een LED driver en UV LEDs.

In theorie zou dit al moeten werken. Maar ik wou het wat meer aanpassen. Ik zag dat op het driver board een oude PIC16C65B zat. Deze is maar 1 keer programmeerbaar, dus heb ik deze vervangen door een (ook oude) PIC16F877A. Nu kan de timer voorzien worden van custom firmware.

Nu begon het moeilijke stuk. De printplaat was niet zo logisch als ik gewild had. Het grootste probleem was achterhalen hoe de schakelaars aangesloten waren. Deze zaten blijkbaar bij in de matrix van de 7 segment displays. Dit precies uitzoeken heeft nogal wat tijd gekost omdat alle componenten nogal over de print verspreid staan en veel dingen voor niet gebruikte opties zijn. Ik heb geen volledig schema gemaakt, maar onderstaand is een schetsje van hoe de knoppen en de 7 segment displays gecombineerd zijn:

De code die ik geschreven heb voor in de microcontroller:

Het resultaat:

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.