Desoldeerstation

Een tijdje geleden heb ik bij een veiling een lot Weller soldeerbouten gekocht. Hiertussen zaten een paar DSX 80 desoldeerbouten.

Ik had ook nog een oud Weller IG101 desoldeerstation dat ik een tijd eerder van een andere hobbyist had overgekocht. Hier had ik geen soldeerbout voor.  De DSX 80 paste helaas niet op dit station. Tijd om het om te bouwen dus.

IG101 station:

Om dit te gebruiken waren er een aantal aanpassingen nodig. De belangrijkste was een voeding voor op 230V inbouwen, origineel werkt dit station namelijk op 24V. Een 2e aanpassing was de aansluiting voor de vacuümleiding naar de bout. Deze zat aan de zijkant, dit vond ik niet zo praktisch en heb ik naar de voorkant verplaatst zoals bij de modernere units. Het vacuüm wordt gemaakt door middel van perslucht door een venturi ventiel, de perslucht uitgang zit nog steeds aan de zijkant aangezien de behuizing te klein is om nog een bocht toe te voegen.

De oude gaten van de perslucht / vacuüm heb ik dichtgemaakt en een gat toegevoegd voor de 230V stekker. De gaten worden later geverfd waardoor deze minder zichtbaar zijn.

Het ventiel heb ik op de bodem van de behuizing gemonteerd. Hierop een metalen plaat om de ringkern transformator te monteren. (2x12V 100VA)

Het frontpaneel aangepast voor de vacuüm connectie, Nokia 5110 LCD en knoppen.

 

De oude aansturing heb ik vervangen door een nieuwe op basis van een PIC microcontroller.

Oud:

Nieuw:

Schema:

Klaar:

Gemonteerd naast een standaard soldeerstation:

In gebruik:

 

Downloads:

Firmware: Link

2 reacties

  • Ravi op 20 augustus 2018 om 12:43
  • Reageer

  Beste meneer,

  Ik ben op zoek naar een DSX-80 desoldeerbout .Heeft u toevallig ééntje liggen? Laat mij dan even weten aub en de prijs natuurlijk.
  Alvast bedankt.

  Met vriendelijke groet
  Ravi

  1. Beste,

   Ik kan later in de week wel eens kijken of ik er nog heb. Prijs etc regelen we wel per mail.

   Mvg,
   Stijn

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.