Plexiglas buiger

Ik had een plexi plaat nodig van 90cm lang welke 90° gebogen is over de lange zijde. Hiervoor had ik een aantal offertes opgevraagd, maar deze kwamen telkens rond de €100 uit. Tijd om zelf iets te maken voor die €100 dacht ik. Dan kan ik dat nadien nog gebruiken voor andere projecten.

Na wat zoeken in mijn rommelbak kwam ik een weerstand van een droogkast tegen.

Hier heb ik de weerstandsdraad uitgehaald en deze gemonteerd tussen 2 schroeven. Hier rond heb ik het plooigedeelte gebouwd. De opbouw hier van bestaat uit een vaste plank en een plank die met scharnieren gemonteerd is.

Om het hout te beschermen tegen de warmte heb ik aluminium folie voorzien van een laag kapton isolatietape ertussen gelijmd.

Om de plexi plaat vast te houden tijdens het buigen schroef ik er nog een extra plank bovenop.

Opzicht is dit zo al bruikbaar, echter gaat het nogal snel veel te warm worden, daarom heb ik een PID regelaar toegevoegd. De thermokoppel sensor is in het midden van de weerstand geplaatst.

De rommelige binnenkant van het kastje met PID regelaar:

Een filmpje van het buigen van een plaat:

(De föhn gebruik ik om de bovenkant sneller warm te krijgen, wellicht is het met meer geduld niet nodig, maar dit heb ik nog niet getest.)

Het resultaat:

LET OP: de weerstandsdraad is hier NIET geisoleerd. Om dit veiliger te kunnen gebruiken moet je achter een scheidingstransformator werken.

Gebruikte componenten:

5 reacties

Naar het reactie formulier

  • gerard op 1 januari 2018 om 16:21
  • Reageer

  misschien een vreemde vraag maar hoeveel volt en ampère heb je nodig voor de weerstand draad ben wel geïnteresseerd in het project en wil wel wat duidelijkere afbeeldingen zien ik doe het momenteel ook met een föhn maar dat moet je goed Tijmen en tegen de hitte kunnen

  1. Ik heb deze gewoon op 230V. Daar was die origineel ook voor (komt uit een droogkast). Ik zal morgen de weerstand even meten voor je.

  • gerard op 4 januari 2018 om 15:58
  • Reageer

  dat zal mooi zijn zie er wel wat in alvast bedankt

  1. Goed dat je me eraan herinnerd. Ik was het alweer vergeten :(.
   De weerstand is 36 Ohm.

   Een foto van de weerstandsdraad zoals die in het element zit (al zijn hier de isolatoren al half kapot geknipt.)

   Mvg,
   Stijn

  • gerard op 19 januari 2018 om 23:36
  • Reageer

  bedankt voor de weerstand waarden ga op zoek en kijken of ik er ook iets mee kan doen weer een leuke uitdaging nogmaals bedankt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.