Bij mijn vorige belichtingsbak moet ik bij een dubbelzijdige print 2 keer belichten. (1 keer de bovenkant, 1 keer de onderkant). Om dat op te lossen was het tijd voor een nieuwe belichtingsbak dit aan 2 kanten tegelijk belicht.
Deze keer heb ik voor LED’s gekozen in plaats van TL lampen. Om de leds te monteren heb ik printen laten maken, de printen worden per 6 aan elkaar gesoldeerd. Daardoor kan ik printen van max 20*30Cm belichten. De bovenkant van de print heeft geen soldeermasker. Hierdoor werkt die als reflector.
Gesoldeerd:
Testje:
Dan kwam het grote werk: De behuizing maken. Om ruimte te besparen heb ik niet voor het traditioneel openklappend model gekozen maar voor een soort schuif waarbij de glasplaten naar buiten komen.
De bovenste glasplaat kan je omhoog trekken om je print en sheets tussen de glasplaten te leggen en te klemmen.
Eerst wou ik 8mm dik mdf laten zagen, maar later heb ik beslist om het te maken van hout dat we nog hadden liggen en dit dan te verven.
De bodemplaat met afstandsbusjes en de 2 zijplaten:
Met de schuif erop:
Test met glas erin:
Om de scharnieren klemmend te maken heb ik een veer onder de moer gezet.
Aan de voorkant zitten kogelsnapsloten.
De bovenplaat op zen plaats en de knoppen/lcd op de plaats waar ze in het deksel moeten komen:
Als voeding heb ik een 20V ringkern genomen. De spanning die dit oplevert is nogal hoog, daarom heb ik gekozen voor geschakelde spanningsregelaar om de led printen te voeden.
(De ene spanningsregelaar is nog in bestelling)
Voor de aansturing van de lampen heb ik een nieuwe timer ontworpen. Deze houd altijd de laatste tijd bij, zodat je die niet meer zelf moet onthouden.
Ingebouwd: