Audio Spectrum Analyzer

Vorig jaar heb ik op de radiomarkt in Eksel 2 lichtkrant printen gekocht. eerst had ik er niet direct een toepassing voor, maar toen zag ik op youtube een led spectrum analyser voor audio, en dacht dit kan ik er ook wel van maken.

Na wat zoeken kwam ik erachter dat ik dit op 2 manieren kon maken.

-Een FFT (fast fourrier transformatie) in een microcontroller uitvoeren en het resultaat daarvan naar een andere microcontroller doorsturen die op zijn beurt het display aanstuurt. (Of 1 snellerre microcontroller gebruiken die alles in 1 keer kan).

-Een tweede manier is voor elke band een aparte analoge filter te bouwen, een analoge multiplexer daarachter die de uitgangen 1 voor 1 met de AD converter doorverbind. De ad converter stuurt dan telkens 1 kolom van het display aan.

Ik heb voor de 2de manier gekozen omdat ik geen zin had om voor hobby doeleinde een complete FFT routine te gaan schrijven.

 

Voor de analoge filters heb ik mij gebaseerd op actieve bandpas filters met 4 polen. filter

Hier is een script te vinden om de waardes van de componenten te berekenen: Link.

 

Ik heb deze filters per 8 op 1 print gezet. Er zo 3 printjes zodat ik in totoaal 24 kanalen bekom.

Filter
Klik om te vergroten
filter print
Klik om te vergroten

 

De AD converter heb ik met 8 opamps uitgevoerd. Het afscannen van het display en de filters gebeurd met een PIC16F628A. Deze stuurt 2 groepen schuifregisters aan, de eerste groep zet telkens een kolom van het display aan of uit. De tweede groep schakelt met behulp van 4066 ic’s de uitgangen van de filters door naar de ADC.

Filter
Klik om te vergroten
filter print
Klik om te vergroten

 

Aan de ingang van de spectrum analyser komt een klein printje met een ingangsversterker.

Filter
Klik om te vergroten
filter print
Klik om te vergroten

 

De hele schakeling wordt gevoed met een 2*12V 24VA transformator. Deze staat ook weer op een apart printje:

Filter
Klik om te vergroten
filter print
Klik om te vergroten

 

Het voedingsprintje en de ingangsversterker heb ik ondertussen al klaar:

voeding

voeding

ingangsversterker

Voor het maken van de filters enzo moet ik even wachten op een nieuwe “LEDs, componenten, meters, lampen, motors” actie op samenkopen.net om de vele ic’s goedkoop te kunnen bestellen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.